top of page

Dana & Kerak

Wat ons betreft mogen Dana en Kerak niet ontbreken aan je reis door Jordanië. Kerak was een kruisvaarderskasteel en nu het bekendste kasteel van Jordanië. Als je richting Dana rijdt, voor één van de prachtige hikes die je hier kunt maken, maak dan een tussenstop in Kerak. Meer over Kerak en Dana lees je hier.


Kerak

Kerak is een oud goed bewaard kruisvaarderskasteel wat zeker een bezoek waard is. In de Bijbel staat Kerak ook wel bekend als de plaats Kir. Kerak werd belegerd in de 9e eeuw onder koning Mesa van Moab. Het kasteel werd in de tijd van de kruistochten een ontzettend belangrijk strategisch punt. Met controle over de Dode Zee en Palestina en bovendien over de karavaanroute had het kasteel een perfecte ligging.


Wanneer je Kerak nadert, zie je het kasteel al door zijn prominente ligging bovenop een heuvel. Je kunt het bovengrondse gedeelte van het kasteel bezichtigen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.

Je kunt ook het ondergrondse gedeelte van het kasteel bezichtigen. Dit geeft je een aardig beeld over hoe het leven hier vroeger was. Mocht je meer willen weten over de tijd van de kruistochten in dit gebied, kijk dan de film Kingdom of Heaven uit 2005.


Dana

Dana is een bergdorpje in Jordanië dat (onterecht) te vaak overgeslagen wordt. Vanuit Dana kan je verschillende prachtige hikes maken. Deze hikes kan je boeken bij je hotel en worden georganiseerd door de hoteleigenaren. Van het hotel krijg je een gids mee die tijdens de hike een simpele maar heerlijke lunch bereidt. Houdt er rekening mee dat in Dana alleen de mogelijkheid is om te eten in het hotel. Dit is overigens geen straf. Zodra de gasten overdag een hike maken, wordt de gehele dag door vrouwen van het hotel gekookt voor de gasten. Aan het einde van de dag word je dus verwend met een overheerlijk buffet. Alleen daarom zou je al naar Dana moeten gaan! Wij verbleven twee nachten in dit hotel.


Wadi Ghuweir Trail

De eerste trail die wij liepen vanuit Dana was de Wadi Ghuweir Trail. Met één woord: waanzinnig! Je volgt tijdens deze trail een stroom water en ziet de landschappen continue veranderen. Je voelt je klein als je door deze prachtige Wadi loopt met hoge (rood-oranje) kliffen. Halverwege de trail kom je bij de hangende tuinen met verschillende bomen en mossen die uit de rotsen groeien. Op sommige plekken stroomt het water door de rotsen. Het is een waanzinnig mooie hike en zeker een hoogtepunt van onze reis door Jordanië.



Als je deze hike gaat doen, is het handig om schoenen te dragen die nat mogen worden. Wij hadden zelf geen sandalen maar dit is wel een aanrader. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende water meeneemt. Water kan je in Dana of bij je hotel kopen. De hike is ongeveer 17 kilometer en duurt ongeveer 6 uur. Deze hike kan je niet zonder gids doen. De entree voor de hike is gratis maar je hebt wel vervoer nodig naar de Wadi. Dit wordt door het hotel georganiseerd en kost ongeveer 210 euro per auto. Deze kosten deel je met de groep van maximaal 4 personen. Let op vanwege de kans op overstromingen kan de Wadi Ghuweir trail niet bewandeld worden tussen november en maart.

De tweede dag zijn wij vanuit ons hotel zelf gaan wandelen. De hoteleigenaren kunnen je een route geven, alhoewel het eigenlijk alleen maar naar beneden lopen is. Wederom werden wij verrast door prachtige uitzichten en de rust die hier heerst. De enige reden waarom onze hike soms verstoord werd, was door de berggeiten die rond lopen in dit gebied. Wij hebben ervoor gekozen om de hike voor de helft te doen en halverwege weer terug (omhoog) te wandelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om helemaal naar beneden te wandelen, en je hier op te laten halen door het hotel. Houdt er rekening mee dat dit prijzig is. Daarnaast raden wij aan om deze hike vroeg in de ochtend te doen. Je hebt namelijk weinig schaduw dus in de middag is deze hike vrij pittig door de temperatuur. Ben je een echte avonturier? Dan kan je er ook nog voor kiezen om vanaf Dana een meerdaagse wandeltocht naar Petra te boeken.


Comments


bottom of page