top of page

Fietsroute Den-Haag -Scheveningen

Den-Haag en Scheveningen vormen een mooie combinatie van stad en strand. Vooral rondom de binnenstad vind je veel grote parken, waar je bijna aaneengesloten door heen kunt fietsen. Tijdens deze tocht volgen we de groene route richting de duinen, richting het strand. Wij hebben meerdere malen heerlijk genoten van deze route (vooral met lekker weer) toen we nog in Den-Haag woonden en willen deze fietstocht daarom graag met jullie delen.

Je zal ongeveer 3 uur bezig zijn inclusief een stop voor koffie en/ of lunch. Het kan natuurlijk zijn dat je besluit om op het strand te blijven hangen, de duinen verder te verkennen of bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan Museum Voorlinden of Madurodam. Hier wordt met de tijdsindicatie uiteraard geen rekening mee gehouden.


1. Den-Haag Centraal Station

De fietsroute start op NS Den-Haag Centraal station, waar je een OV fiets kunt huren. Met een gratis abonnement kun je 2 fietsen huren per persoonlijke OV-chipkaart. Let op: je moet dit abonnement wel bestellen via de website van de NS. Je kunt de fietsen ophalen in de fietskelder onder het busstation, die bereikbaar is vanuit de centrale hal of via de buitenzijde bij de tramhaltes.

Wij gebruiken zelf de app ‘Routiq’ wanneer we fietsroutes uitstippelen. Op deze app kun je zelf routes maken door op de kaart diverse punten aan te klikken op de kaart. Tijdens het fietsen laat de app zien hoe je moet rijden. Onze route kun je downloaden middels deze link ….


Omdat de route via bovenstaande link te downloaden is en het te uitgebreid wordt om deze via deze post op detail niveau uit te werken, zullen we de route uiteen zetten via de hoogtepunten die je onderweg tegenkomt. Je kan ook via bijvoorbeeld Google Maps op deze hoogtepunten navigeren indien je niet gebruikt wilt maken van Routiq.


2. Huis ten Bosch

Vanaf NS Den-Haag Centraal Station navigeer je eerst op het paleis Huis ten Bosch. Zorg er wel voor dat de route via het ‘Haagse Bos’ loopt. Dit park is een van de weinige overblijfselen van een oud ‘oerbos’ dat tot aan Alkmaar liep. Naast het Haagse Bos is slechts de Haarlemse Hout nog een van de weinige overblijfselen van dit woud. Het Haagse Bos werd ooit gebruikt als jachtgebied voor de Oranjes, die hier dan ook een zomerverblijf lieten bouwen. Dit zomerverblijf, Huis ten Bosch, is nu het woonpaleis van Willem-Alexander.


Het Haagse Bos maakte ook onderdeel uit van de Duitse verdedigingslinie tijdens de WOII. Vanaf hier lieten zij hun V1 en V2 raketten opstijgen naar Engeland. Bombardementen van de geallieerden die hun doel niet raakten hebben tijdens de oorlog vooral op de buurt ten oosten van het bos flinke schade aangericht.


3. Landgoed Clingendael

Via de Leidsestraat, fiets je het Haagse Bos uit en steek je de Benoordenhoutseweg over. Je fietst hier langs de Amerikaanse ambassade door park Clingendael. Dit is een voormalig landgoed in Franse stijl met veel symmetrische patronen, hagen en landhuizen. Ook kun je hier de Japanse tuin vinden, die echt schitterend is, maar wel slechts een korte periode in het jaar geopend is (mei, juni en oktober). De fietsroute loopt niet direct langs het landgoed en de tuin, maar je kunt op dit punt zeker even afwijken om deze bezienswaardigheden te bezoeken. Ook zul je merken dat er veel bunkers uit de WOII te vinden zijn. Zelfs de ‘commandobunker’ voor de hoogste Duitse bevelhebber in Nederland is hier te vinden.

4. Museum Voorlinden

Terug op de route langs landgoed Clingendael gaat de tocht verder richting Museum Voorlinden. Je passeert de renbaan, diverse sportgelegenheden en de golfvereniging. Nadat je de N440 bent gepasseerd ben je uitgekomen in oud Wassenaar. In de Gouden Eeuw bouwden veel gegoede inwoners uit Den-Haag hier hun buitenverblijven. En dat is te zien ook! Prachtige villa’s in groene straten wisselen elkaar af, de een nog mooier dan de ander. En dit alles in een sereen landschap gelegen aan de duinrand. Het leven lijkt hier altijd stil te staan. Je kunt de keuze maken om museum Voorlinden te bezoeken. Wanneer je niet van moderne kunst houdt, is het alsnog de moeite waard om het gebouw en vooral het omliggende terrein te bezoeken. Zoals het museum zelf zegt, is dit een oase van rust in de drukke Randstad.


5. Meijendel

Vanaf Museum Voorlinden gaat de tocht verder richting het duingebeid Meijendel. Navigeer op parkeerplaats Meijendel. Je fietst eerst nog een stukje door Wassenaar en rijdt dan de duinen binnen, waarbij je na de parkeerplaats echt het natuurgebied betreedt. Het natuurpark is zeer gevarieerd met hoogteverschillen, waterplassen, zandheuvels en begroeiing. Het is hier goed vertoeven, in de zomer maakten wij geregeld thuis avondeten om dat hier in het duingebied op te eten met een goed glas rosé.


6. Scheveningen strand

Via het natuurpark kom je uit aan de noorzijde van Scheveningen bij het zogenaamde Zwarte Pad. Dit vinden wij zelf veruit het leukste stuk strand van de badplaats omdat hier veel minder toeristen komen. Maar ook hier is het bij lekker weer nog steeds erg druk, omdat er veel leuke strandtenten gevestigd zijn zoals Barbarossa. Veel toeristen uit binnen- en buitenland bezoeken Scheveningen en trekken hierbij massaal naar de iconische pier. Ons advies is juist om hier niet naar te toe gaan of hier in ieder geval niet lang te verblijven. Wil je toch meer van Scheveningen zien dan adviseren we om naar het haventje te fietsen en daar vis te halen bij de klassieke vis restaurants of juist iets luxer te dineren bij ’t Gouden Kalf. Wanneer wij niet voor het eten komen, maar echt als strand bezoekers blijven wij echter altijd hangen rondom het Zwarte Pad.


7. Vredespaleis

We vervolgen onze weg vanaf het Zwarte Pad terug richting de binnenstad. Je fietst richting de Zwolsestraat die overgaat op de van Alkemadelaan en slaat rechtsaf de Pompstationweg op. Deze fiets je uit waarna je linksaf de Badhuisweg op slaat die overgaat in de Plesmanweg. Nadat je de rotonde en het water bent gepasseerd vind je Madurodam aan je rechterhand. De route loop echter rechtdoor dwars door de het park 'de Scheveningse Bosjes', over de dr. Aletta Jacobsweg, tot je weer in de bebouwde omgeving komt en via de Bankastraat op de binnenstad koerst. De ambassadebuurt is by far onze favoriete buurt in Den-Haag en hier straalt een grote grandeur van uit. Vanaf de Bankastraat sla je rechtsaf de burgemeester Patijnlaan op richting het Vredespaleis. Uitgebreide informatie over dit formidabele gebouw vind je op de wandelroute ‘Stadswandeling door Den-Haag’.


8. Binnenstad (Binnenhof)

Vanaf het Vredepaleis rijd je via de Anna Paulownastraat, het Anna Paulownaplein en de binnenstad in. We slaan linksaf de Hogewal op en vervolgens rechtsaf Noordeinde in. Zie hier wederom ‘Stadswandeling door Den-Haag’ voor diverse leuke tips voor koffietentjes, lunchgelegenheden of restaurants en voor informatie over de bijvoorbeeld de Koninklijke stallen en de Paleistuinen. Als je op het Noordeinde fietst kom je langs het leuke koffietentje ‘The Bookstor Café’ en het werkpaleis van de Koning, paleis Noordeinde. Via de Heulstraat en de Kneuterdijk eindigt de fietsroute bij de Hofvijver en het epicentrum van politiek Nederland, namelijk het Binnenhof.

Ben je op zoek naar leuke tips wat betreft diner, lunch of koffie? Bekijk dan vooral onze blogs met gelijknamige benamingen voor deze leuke stad. Het culinaire aanbod is groots!


Bekijk ook de blog met stadswandeling, die je meer van het centrum laat zien en inhoudelijk dieper ingaat op deze prachtstad. We hopen dat je van de fietsroute hebt genoten!

Comentarios


bottom of page