top of page

Fietsroute Haarlem-duinen-zee

Deze prachtige fietsroute neemt je mee door de omgeving tussen Haarlem en het strand. In de beroemde Kennemerduinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen vind je meertjes, duinheuvels, bossen en dieren zoals Schotse Hooglanders, Konikpaarden, damherten en vossen. Ook is er een uitzetprogramma waarbij de Europese bizon (wisent), het kleinere zusje van de Amerikaanse bizon, weer een plek heeft gekregen. In de omgeving vind je ook mooie landgoederen zoals Elswout en Duin&Kruidberg of het voormalig kasteel, de Ruïne van Brederode. Neem op warme, zonnige dagen je zwembroek mee voor een tussenstop of het strand of bij een van de duinmeertjes.


Je zal ongeveer 5 uur bezig zijn inclusief een stop voor koffie en een stop voor lunch. De route biedt echter zoveel moois dat deze een stuk langer kan duren wanneer je vaker een relax- of foto moment pakt. Daarnaast is er tussendoor ook mogelijkheid om van de fiets af te stappen en bijvoorbeeld te voet het ‘wisentenpad’ af te gaan op zoek naar de Europese bizon. Reken hiervoor op één uur extra bovenop de eerder genoemde tijd.


1. NS Haarlem Centraal Station

De fietsroute start op NS Haarlem Centraal station, waar je een OV fiets kunt huren voor minder dan vijf euro per dag. Met een gratis abonnement kun je 2 fietsen huren per persoonlijke OV-chipkaart. Let op: je moet dit abonnement wel bestellen via de website van de NS. Je kunt de fietsen ophalen in de fietskelder onder het busstation, die bereikbaar is vanuit één van de twee centrale hallen in het station of vanaf het plein waar de bussen vertrekken.


Wij gebruiken zelf de app ‘Routiq’ wanneer we fietsroutes uitstippelen. Met deze app kun je routes maken door op de kaart diverse punten aan te klikken op de kaart. Tijdens het fietsen laat de app zien hoe je moet rijden. Onze route kun je downloaden middels deze link ….

Omdat de route via bovenstaande link te downloaden is en het te uitgebreid wordt om deze hier in detail niveau uit te werken zullen we de route uiteen zetten via de hoogtepunten die je onderweg tegenkomt. Je kan ook via bijvoorbeeld Google Maps op deze hoogtepunten navigeren indien je niet gebruikt wilt maken van Routiq.


2. NS station Bloemendaal

Vanaf NS Haarlem Centraal Station navigeer je eerst op het NS station Bloemendaal om de stad uit te komen. Je merkt dat de huizen steeds statiger worden naarmate je verder de stad uit fietst, tot je tenslotte in deze rijke gemeente met weelderige villa’s terecht komt. Vooral op zonnige dagen lijkt de tijd in Bloemendaal even stil te staan wanneer je langs de hockey- en voetbalvelden aan de duingrens rijdt.


3. Oosterplas

Vanaf station Bloemendaal vervolgt de tocht zich naar de Oosterplas. Je koerst eerst af op voetbalclub Bloemendaal. Net nadat je het clubhuis, gelegen aan je rechterhand, voorbij bent kom je bij een tweesplitsing. Hier sla je linksaf en passeer je een bord dat de ingang van de Kennemerduinen markeert. Hier volg je het fietspad tot aan de Oosterplas. Wij komen hier zelf heel graag om te wandelen of te genieten van een meegebrachte lunch. Bij de Oosterplas lijkt het echt alsof je in een ander land bent door het heuvelachtige landschap rondom deze natuurzwemplas. We zijn hier ook in de winter geweest toen de plas bevroren was. Dit was echt een magisch bezoek.


4. Ruïne van Brederode

Vanaf de Oosterplas fiets je weer terug naar de tweesplitsing bij voetbalclub Bloemendaal. Nu sla je juist de weg in rechts van de splitsing dat links van hockeyclub HBS de duinen in gaat. Dit fietspad brengt je naar de Ruïne van Brederode. Dit zijn de overblijfselen van een voormalig kasteel. Voor kinderen zijn hier dikwijls leuke activiteiten. Zonder kinderen biedt de ruïne een fraai gezicht, maar we raden niet per se aan om naar binnen te gaan. Het kasteel is ook een groot deel van het jaar gesloten voor publiek. Vanaf de Ruïne van Brederode fiets je over de Velserenderlaan naar landgoed Duin&Kruidberg.


5. Landgoed Duin&Kruidberg

Je kunt kiezen om bij Brasserie Hoeve Duin&Kruidberg koffie te drinken of te lunchen voor een ‘normale’ prijs of om te lunchen/ dineren op het geweldig mooie landgoed Duin&Kruidberg. In de Gouden Eeuw lieten veel rijke Amsterdammers of inwoners van Haarlem buitenplaatsen in de

duinen bouwen om de drukte en de stank van de stad te ontvluchten. Zo ook dit landgoed. Inmiddels zijn de gebouwen o.a. in gebruik als hotel. Een bezoek aan het landgoed is zeer de moeite waard.





6. Kennermerduinen/strand Parnassia of Bloemendaal aan Zee

Vanaf het landgoed vervolgt de route zich dwars door de Kennemerduinen naar strandpaviljoen Parnassia aan Zee. Je vindt hier mooie vergezichten en landschappen. Zorg dat de route loopt via het Vogelmeer. Let goed op, want je kunt onderweg diverse dieren tegenkomen zoals de Schotse Hooglanders, Konikpaarden, vossen en damherten. Vooral vroeg in de morgen en aan het eind van de dag maak je kans veel mooie dieren te spotten.


Strandpaviljoen Parnassia aan Zee is gelegen aan een van de vele plekken waar je het strand kunt betreden. Eén van de voordelen van deze plek is dat het net iets rustiger is dan de meer bekende stranden Bloemendaal aan Zee en Zandvoort. Geen zorgen als je wel naar Bloemendaal aan Zee wilt, ook hier komt de route langs.

7. Het Wisentenpad

Via Parnassia loopt de route naar Bloemendaal aan Zee. Je rijdt dan parallel aan de Parnassiaweg op een fietspad tot je bij de Zeeweg uitkomt. Steek deze over. Indien je een kijkje wil wagen bij de Europese bizons fiets je het Duinpieperpad op. Indien je dit niet wilt of als je hier tijdens het broedseizoen bent, sla linksaf de Zeeweg richting Haarlem in. Als je het Duinpieperpad circa 100 meter hebt afgereden, start het Wisentenpad, dat alleen per voet begaanbaar is. Het startpunt bevindt zich aan je linkerhand en is aangegeven op een houten bord (zie foto). Hier tref je een looproute van ongeveer drie kilometer. Als je gelukt hebt vind je in de nabijheid van dit pad Europese bizons. Ze zijn zeer indrukwekkend maar laten zich niet altijd zien helaas.

Het pad is alleen begaanbaar van 13 september tot 1 maart, en gesloten tijdens het broedseizoen. De wisenten waren bijna uitgestorven, maar sinds 2007 loopt er in dit gebied een kudde rond.


8. Landgoed Elswout

Wanneer je na het bewandelen van het Wisentenpad bij de fiets bent teruggekeerd, fiets je weer over het Duinpieperpad naar de Zeeweg. Wanneer je er voor gekozen hebt om de bizons niet te bekijken ben je ook de Zeeweg richting Haarlem ingeslagen.


Je kunt kiezen om direct te navigeren op NS Haarlem station of om nog een bezoek te brengen aan landgoed Elswout. Bij landgoed Elswout kunt je heerlijk genieten van een kopje koffie bij de orangerie aan de hertenkamp.


Vanaf Elswout rijd je weer terug richting de binnenstad van Haarlem.


We hopen dat je genoten hebt van deze fietstocht. Volgens velen zijn de Kennemerduinen tussen Haarlem en het strand een van de mooiere stukjes natuur in Nederland. Wij zijn het hier zeker mee eens en raden dit iedereen aan.


Comments


bottom of page