top of page

Stadwandeling door Den Haag

Deze stadswandeling neemt je in circa 1,5 tot 2 uur mee langs diverse mooie locaties in onze Hofstad. Een karakteristieke stad, die door haar geschiedenis en huidige status net even anders is dan veel andere Nederlandse steden.


Als voormalig inwoners van Den Haag willen wij jullie graag laten zien wat deze stad te bieden heeft. De duur van de stadswandeling hangt uiteraard af van een eventueel bezoek aan musea zoals het Mauritshuis of de Gevangenpoort, bezienswaardigheden zoals het Binnenhof of een bezoek aan één van de vele koffiebarretjes, eet- en borrelgelegenheden zoals Kurk.


Wist je dat je deze stadswandeling kan printen? Zie onderaan deze post het print pictogram.

De stadswandeling start bij NS Den Haag Centraal station. Uiteraard is het mogelijk om op ieder ander punt te beginnen! De stadswandeling eindigt op ’t Plein, waar vrijwel iedereen in Nederland wel een keer van gehoord heeft.

1. NS Den Haag Centraal station

Het station Den Haag typeert in onze ogen de stad door de mix aan oud- en nieuwbouw. Dit betreft zowel het stationsgebouw als de omliggende omgeving. Hoge woontorens en kantoren, vooral van de diverse ministeries, staan symbool voor het grootstedelijke randje van de stad. Echter ben je in Den Haag ook nooit ver weg van de monumentale laagbouw en grachtjes die zoveel Nederlandse binnensteden typeert. Reis je niet met de trein of bus dan zijn er diverse parkeergarages in de buurt van het station (parkeergarage Q-Park Rijnstraat, of Q-Park CS New Babylon zijn twee voorbeelden). Het station kan ook als startpunt gebruikt worden voor de fietsroute door Den-Haag.

Adres: Koningin Julianplein 10, 2595 AA Den Haag

Je verlaat het station aan de zijde waar de trams vertrekken, tevens de uitgang richting de binnenstad (Turfmarkt). Je stuit hier direct op de wolkenkrabbers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sport, Cultuur & Onderwijs. Loop als je de schuifdeuren van het station uit loopt direct rechtsaf de Rijnstraat op. Bij het kruispunt met de Bezuidenhoutseweg sla je deze links in. Nadat je de brug gepasseerd bent, sla je rechtsaf de Prinsessegracht op. Deze vervolg je tot het kruispunt met de Korte Voorhout. Aan de overkant zie je het Malieveld liggen waar bijna iedere dag een demonstratie plaats vindt. De demonstraties variëren in grootte van enkele mensen tot duizenden zoals bij de Boeren protesten. Je slaat echter bij het kruispunt linksaf de Korte Voorhout op en loopt rechtdoor tussen het ministerie van Financiën aan de linkerzijde en de Hoge Raad aan de rechterzijde. Nadat je de Koninklijke Schouwburg bent gepasseerd, ga je rechtsaf naar de Lange Voorhout.

In welk van de vier seizoenen je ook op de Lange Voorhout bent, het blijft altijd sprookjesachtig aandoen met de statige bomenrij die het zicht naar het voormalig paleis van Koningin Emma trekt. In dit voormalig paleis kun je nu de tentoonstelling ‘Escher in het paleis’ bezoeken.

1. Mallemolen

Met het paleis aan je rechterhand loop je verder, de Denneweg in. Dit vinden wij een heerlijk straatje met een groot aanbod aan lunch-, koffie- en eetgelegenheden. Voor koffie raden we Vascobelo aan. Lunchen kan bij Walter Benedict of bij Gastronomia Lusso, waar je ook een broodje-to-go kunt meenemen. Dineren kan onder andere bij, Dekxels, maar wanneer je duurder uiteten wilt bijvoorbeeld ook bij Oogst. Oogst staat vermeld in de Michelin guide en maakt bij het bereiden van de gerechten gebruik van ingrediënten uit eigen tuin. Wij vonden het eten hier heerlijk.


De Denneweg loopt over in de Frederikstraat wanneer je het water bent overgestoken. Ook hier gaat het aanbod aan goede eetgelegenheden onverminderd door.


Bij de eerste kruising die je tegenkomt, met de Kerkstraat, sla je rechtsaf en vervolgens direct linksaf waarna je uitkomt bij de Mallemolen. Hier kan je heerlijk borrelen en eten bij de diverse leuke plekjes, waarbij wij zelf vaak uitkomen bij Kurk. Vooral in de heerlijke zomeravonden komen wij hier met veel plezier op het kleine, intieme pleintje vol met terrasjes. Een absolute aanrader!


3. Vredespaleis

Het kan goed zijn dat je met zoveel plezier op het terras aan de Mallemolen zit, dat het lastig wordt om hier niet te blijven zitten. Toch raden we je aan route te vervolgen en hier wellicht later nog eens terug te komen.


Wanneer je het pleintje aan de andere kant verlaat dan waar je het opliep, kom je uit op de Javastraat. Je volgt de Javastraat bijna 700 meter waarna de route verder loopt via de Scheveningseweg. De Javaweg loopt dwars door de ambassadebuurt waarbij het ene pand nog schitterender is dan de ander. Dat de stad het politieke centrum van Nederland is brengt een hoop grandeur met zich mee wat hier optimaal te zien is. Het leuke aan Den-Haag is dan ook het contrast tussen deze chique buurten en karakteristieke volksbuurten zoals Duindorp. Daarnaast valt misschien op dat er ontzettend veel straten gewijd zijn aan de Oranje familie. Ook dit is gerelateerd aan Den-Haag als politiek machtscentrum van Nederland door de eeuwen heen.

Je loopt de Scheveningseweg een stukje af en het kan niet anders dan dat je blik gegrepen wordt door de aanblik van het Vredespaleis. Wauw, wat een prachtig architectonisch staaltje kunst.

Het Vredespaleis, zal mij (Patrick), altijd bijblijven sinds mijn eerste bezoek aan Den Haag. Vanuit de tram uit Scheveningen naar de binnenstad zag ik voor het eerst dit gebouw en het is mij altijd blijven intrigeren.


Het Vredespaleis huisvest het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de grootste bibliotheek van internationaal recht en het Permanent Hof van de Arbitrage. In 1899 kwamen 26 landen bijeen, op voorspraak van de Russische Tsaar Nicolaas II, om te praten over vrede, ontwapening en internationaal rechtspraak na een lange periode van onrust en oorlogen in Europa. Een van de resultaten hiervan was de oprichting van het Permanent Hof van de Arbitrage en de bouw van het Vredespaleis om deze te huisvesten. Hij koos Den-Haag vanwege de neutrale status van Nederland tussen alle Europese militaire grootmachten. Het doel was vrede op het continent. Dat dit doel niet helemaal gehaald werd blijkt wel door het uitbreken van de twee wereldoorlogen en door het brute einde van de Tsaar zelf. Misschien nog wel tegenstrijdiger is dat het huidige Rusland (net als Amerika) het Internationaal Gerechtshof zelf niet erkend.


Er zijn rondleidingen te boeken voor het Vredespaleis en voor de omringende tuinen.


4. Paleistuinen

We vervolgen de wandelroute via het Carniegeplein en de Anna Paulownastraat (weer zo’n historisch persoon) naar het Anna Paulownaplein. Dit is een mooi pleintje om te genieten van een bakje koffie. De omgeving van het Anna Paulownaplein is upcoming en begint her en der wat te lijken op de Amsterdamse Pijp. Loop vooral een stukje de Piet Heinstraat op en neer om de sfeer van deze buurt te proeven. Onze route loop echter verder via de Anna Paulownastraat en de brug over de Mauritskade naar de Prinsessewal. Aan je linkerhand vind je de Paleistuinen van paleis Noordeinde. Aan de Paleistuinen liggen ook de koninklijke stallen waar de diverse rijtuigen zoals de Gouden Koets en de paarden zich bevinden. Op een zonnige dag is het heerlijk om te genieten van de Paleistuinen zelf. Het wemelt hier van de mensen die genieten van het groen en wij liggen hier zelf vaak graag met een kleedje mee te genieten.

Helemaal achterin de Paleistuinen (navigeer op Molenstraat 27 F) kun je een steegje in lopen die linksaf de hoek omgaat. Hoewel dit steegje lijkt dood te lopen kun je deze vervolgen tot je bij een deur staat. Naast de deur zit een bel die je kunt indrukken, waarna de deur voor je wordt open gedaan. Wanneer je de deur bent doorgelopen beland je in een volgend steegje dat je tot in het hart van de Haagse binnenstad leidt.


Je kunt er ook voor kiezen om via de Prinsestraat en de Molenstraat op het zelfde punt uit te komen. Waarom precies weten we eigenlijk ook niet, maar toch vinden we het aanbellen aan de deur en het mysterie van niet weten wie de deur opendoet, toch altijd een leuke ervaring.


Ook de omgeving van de Prinsestraat, Molenstraat en Oude Molstraat zit bomvol gezellige locaties om een hapje te eten en/ of te drinken. Enkele voorbeelden zijn Espresso Perfetto, Pistache Café (koffie), Mugs & Mermaids, Oni (suchi), Kua Mexican Chicken of Lapsang (diner).


5. Binnenstad (Binnenhof)

Wij vervolgen onze weg via de Oude Molstraat naar de Grote Markt, waar de Grote of Sint-Jacobskerk gelegen is. Deze kerk is vooral bekend omdat veel leden van de Oranje-Nassau familie hier gedoopt zijn. Via de Grote Markt loop de route de Nieuwstraat in waar je linksaf een klein straatje kan inslaan naar de Haagsche Bluf.

Op dit pleintje kun je dineren bij de Foodhallen of Loetje en lekker cocktails drinken op het dakterras van de Haagsche Bluf. Aan de overzijde van het pleintje kun je deze weer verlaten en loop je via de Venestraat, de luxe Hoogstraat en de Plaats richting museum de Gevangenpoort.

Aan de overzijde van het museum zien we een van de meest iconische gebouwen van Nederland, namelijk het Binnenhof. De plek waar ons parlement gevestigd is en uiteraard vanwaar de minister president zijn werk doet in het ‘torentje’. Loop vooral ook het binnenhof op om je te vergapen aan het prachtige gebouw. Maar loop ook gerust rondom de Hofvijver om het gebouw meer van een afstandje te kunnen bekijken en langs de vijver te gaan zitten.








Ooit werd het Binnenhof gesticht door graaf van Holland Willem I om zich te kunnen beschermen tegen eventueel opstandige edelen of steden. Hij koos hiervoor een plek nabij het strand, de duinen en een meertje, de huidige Hofvijver, waar verder nog geen stad of dorp gevestigd was. De steden en edelen stonden dit toe, mits er beloofd werd dat Den Haag nooit stadsmuren zou krijgen. Zo ontstond 's-Gravenhage. Door de jaren heen werd het Binnenhof steeds uitgebreid tot aan de huidige staat. Het feit dat Den Haag nooit stadsmuren heeft gekend, maakt onder andere dat de binnenstad qua opbouw afwijkt van veel andere Nederlandse steden.

Wanneer je door het Binnenhof bent gelopen kom je uit bij het Mauritshuis en het befaamde stukje Den-Haag, genoemd t‘ Plein. Geniet hier nog van een borrel bij Barlow of een van de andere restaurants. Dit is tevens ook het einde van onze route. Den-Haag centraal station is op circa tien minuten loopafstand.


We hopen dat je genoten hebt van deze mooie looproute en dat je hebt kunnen genieten van de culinaire gelegenheden, de vele borrel plekjes, maar zeker ook van het unieke karakter van deze stad!

Comments


bottom of page